Meteen naar de content

Volg ons!

Gratis verzending vanaf €50

Onze verf is in bijna alle kleuren leverbaar

Welke glansgraden kent verf?

Glansgraad | GU | Verfsale.com

Ieder verfproduct heeft er een: een glansgraad. Glansgraden behoren tot de belangrijke eigenschappen van verfproducten, omdat deze bepalen hoe je verf zich visueel weergeeft op de ondergrond. In deze blog vertellen wij je welke glansgraden er zijn en hoe ze eruit zien. Zodat je bijvoorbeeld weet wat het verschil is tussen mat en zijdeglans verf of dat hoogglans verf sterker is dan zijdeglans Daarnaast geven wij je voorbeelden aan de hand van populaire producten.

Wat is een glansgraad?

Een glansgraad bepaalt wat voor visueel effect je verf heeft. Het kan zijn dat je verf een glanzend effect heeft op je ondergrond, maar een matte glansgraad is ook goed mogelijk. Het is daarom essentieel dat jij weet welke glansgraad je verf heeft voordat je begint met schilderen. Daarnaast zit er ook in verschil in afwasbaarheid bij de glansgraad die je op je ondergrond hebt. Belangrijke toevoeging: de glansgraad van een verf heeft geen effect op de kwaliteit van het product.

Wat is GU?

De meetschaal, Gloss Units (GU), van glansmeters is een schaalverdeling gebaseerd op een hoogglans gepolijste referentie zwart glas standaard met een gedefinieerde brekingsindex met een spiegelreflectie van 100 GU onder de gespecificeerde hoek.


Welke glansgraden zijn er?

Er zijn vijf verschillende glansgraden bij verf: matglans, eiglans, zijdeglans, hoogglans en halfglans. Iedere glansgraad heeft zijn eigen uiterlijk. Dit uiterlijk wordt bepaald aan de hand van een meting. Zo heeft hoogglans verf een glansgraad van meer dan 75 GU, terwijl een matglans verf een glansgraad tot 15 GU heeft. Dit wordt gemeten met een glansmeter die meet in een hoek van 60 graden.

  • Mat: <15  GU
  • Eiglans: 15-25 GU
  • Zijdeglans: 25-35 GU
  • Halfglans: 45-65 GU
  • Hoogglans: >75 GU

Wat is Matglans lak of verf?

Drost Devetop Noblesse Mat kopen? | Verfsale.com

Ook wel bekend als de ‘standaard’ glans voor muurverf. Van deze glansgraad zijn ook veel verfproducten op de markt. Matglans verf is ideaal voor het verbergen van oneffenheden op de muur. Nadeel van deze glans is dat het minder makkelijk afwasbaar is. Matglans is zoals gezegd de glansgraad met de minste glans, onder 15 GU.

Een goed verfproduct met matglans is de Drost Devetop Noblesse Mat. Deze matte muurverf is overigens uiterst goed afwasbaar.

Wat is Eiglans lak of verf?

De minst bekende glansgraad van allemaal. Dit is ook terug te zien in het aanbod, want er zijn weinig tot geen verfproducten met deze glansgraad beschikbaar in verhouding tot andere glansgraden. Eiglans heeft een glansgraad van 15-25 GU.

Zijdeglans

Zijdeglans is een glans die tussen hoogglans en mat in zit. Dit is ook terug te zien in de afwasbaarheid van zijdeglans verf en verbergen van oneffenheden. Drost Devetop Noblesse Zijdeglans kopen? | Verfsale.comZijdeglans verf wordt vooral binnenshuis gebruikt. De zijdeglans heeft een lichte glans en is geschikt voor kamers die een warmere uitstraling nodig hebben. Zijdeglans heeft een glansgraad van 25-35 GU. Zijdeglans wordt ook wel eens aangeduid als Satin.

Een goed verfproduct met matglans is de Drost Devetop Noblesse Zijdeglans.

 

Drost Devetop Noblesse Glans kopen? | Verfsale.com

Wat is Halfglans lak of verf?

Ook halfglans is een van de minder bekende glansgraden. Na hoogglans heeft halfglans met 65 GU de hoogste glansgraad. Een goed verfproduct met halfglans is de Drost Devetop Noblesse.

 

Wat is Hoogglans lak of verf?

Hoogglans verf of hoogglans lak heeft de hoogste glansgraad. Hoogglans verf wordt vaak gebruikt voor buiten. Drost Devetop PU/Alkyd Hoogglans kopen? | Verfsale.comDit komt omdat deze glansgraad beter bestand is tegen weersinvloeden en daardoor langer meegaat. Hoewel het minder eenvoudig is om hoogglans verf aan te brengen, is het makkelijk om deze glans schoon te maken. De hoogglans heeft een glansgraad van +75 GU.

Een goed verfproduct met hoogglans is de Drost Devetop PU/Alkyd Hoogglans.

Een passend advies van Verfsale.com

Hopelijk ben je nu op de hoogte van alle glansgraden die er zijn en wat de verschillen zijn. Zit je nu nog met vragen, of ben je toe aan advies over verf met een bepaalde glansgraad? Neem dan contact op met klantenservice. Onze specialisten staan klaar om je te adviseren. Of kijk voor meer technische informatie naar dit informatieblad.

Professionele kwaliteit

Altijd de scherpste prijs

Gratis verzending vanaf €50

Beoordeling 9,9 (webwinkelkeur)