Meteen naar de content

Volg ons!

Gratis verzending vanaf €50

Onze verf is in bijna alle kleuren leverbaar

Wat zijn ral kleuren?

Wat zijn ral kleuren? | Verfsale.com

Wat zijn ral kleuren?

Wat zijn ral kleuren? | Verfsale.com

 

Ral kleuren zijn een reeks van kleurcodes die worden gebruikt om kleuren te specificeren en te identificeren in de industrie, voornamelijk in de bouw- en verfindustrie. Ral is eigenlijk een afkorting van Reichs-Ausschuss für Lieferbedingungen, wat in het Nederlands betekent 'Rijkscommissie voor leveringsvoorwaarden'. Deze organisatie was in 1925 opgericht in Duitsland om uniformiteit te creëren in kleurstandaarden voor industriële producten en materialen.

Ral kleuren worden veel gebruikt in de architectuur, het interieurontwerp, de verfindustrie, de automobielindustrie en in vele andere industrieën. Ze worden gebruikt om de kleuren van materialen zoals metaal, kunststof, hout en verf te specificeren. Ral kleuren worden ook gebruikt om kleurkeuzes te maken voor producten zoals kleding, meubels, elektronica en huishoudelijke apparaten.

In totaal zijn er meer dan 200 Ral kleuren, elk met een unieke kleurcode. Deze kleurcodes bestaan uit vier cijfers en kunnen worden gevolgd door een letter om specifieke variaties aan te geven. Hieronder zullen we de verschillende categorieën en toepassingen van Ral kleuren bespreken.

Welke RAL kleuren zijn er?

RAL Classic-kleuren

RAL Classic-kleuren | Verfsale.com
De Ral Classic-kleuren zijn de meest bekende en gebruikte Ral kleuren. Deze kleurenreeks bestaat uit 213 kleuren en heeft een unieke kleurcode van vier cijfers. De kleuren variëren van heldere tinten tot donkere, diepe tinten en omvatten verschillende kleuren zoals rood, geel, groen, blauw, bruin, grijs, zwart en wit.

Elke kleur in de Ral Classic-kleurenreeks is een standaardkleur, wat betekent dat ze overal ter wereld verkrijgbaar zijn. Deze kleuren zijn ontworpen om consistentie te bieden in kleurkeuzes en om ervoor te zorgen dat materialen die op verschillende locaties worden geproduceerd, dezelfde kleur hebben.

RAL Design System+

Het Ral Design System+ is een uitbreiding op de Ral Classic-kleuren en biedt een groter kleurenpalet van meer dan 1600 kleuren. Deze kleuren worden aangeduid met een code van zeven cijfers, waarbij de eerste drie cijfers de hoofdkleur aangeven en de laatste vier cijfers de variatie van de kleur specificeren.

RAL Design System+ | Verfsale.com

De kleuren in het Ral Design System+ zijn ontworpen om een groter scala aan kleuren te bieden, inclusief metallic en parelmoerachtige tinten. Deze kleuren zijn voornamelijk bedoeld voor gebruik in de automobielindustrie en andere hoogwaardige industriële toepassingen.

RAL Plastics-kleuren

De Ral Plastics-kleuren zijn speciaal ontworpen voor gebruik op kunststofmaterialen en -producten. Deze kleuren worden aangeduid met een code van vier cijfers, waarbij de eerste twee cijfers de kleur aangeven en de laatste twee cijfers de variatie van de kleur specificeren.

Hieronder vindt u een overzicht van enkele van de meest populaire RAL-kleuren:

  • RAL 1000 - Groenbeige
  • RAL 2000 - Geeloranje
  • RAL 3000 - Vuurrood
  • RAL 4000 - Bruinrood
  • RAL 5000 - Blauw
  • RAL 6000 - Patinagroen
  • RAL 7000 - Beigegrijs

Hoe kom je achter een RAL kleur?

Het bepalen van een RAL-kleur kan soms lastig zijn, vooral als je niet bekend bent met de kleurstandaard en de bijbehorende kleurcodes. Gelukkig zijn er een aantal verschillende methoden die je kunt gebruiken om achter de RAL-kleur van een bepaald oppervlak of materiaal te komen. In deze blogpost bespreken we verschillende manieren om een RAL-kleur te vinden, van het gebruik van kleurenwaaiers tot digitale kleursystemen.

Methode 1: Gebruik van een kleurenwaaier

Een van de meest traditionele en betrouwbare methoden om een RAL-kleur te vinden, is door middel van een kleurenwaaier. Een kleurenwaaier is een verzameling van alle beschikbare RAL-kleuren, die georganiseerd zijn op basis van hun respectievelijke kleurcodes.

Een kleurenwaaier kan worden gekocht bij een verfspeciaalzaak of online worden besteld. Zorg er wel voor dat je een kleurenwaaier koopt die overeenkomt met de RAL-kleurstandaard die je nodig hebt (bijvoorbeeld RAL Classic, RAL Design of RAL Effect). RAL Classic is de meest gebruikte RAL-kleurstandaard en bevat meer dan 200 kleuren.

Om een RAL-kleur te vinden met behulp van een kleurenwaaier, moet je het oppervlak of materiaal dat je wilt kleuren vergelijken met de kleuren in de kleurenwaaier. Zoek de kleur die het beste overeenkomt met het oppervlak of materiaal en noteer de bijbehorende RAL-kleurcode.

Het nadeel van deze methode is dat het vergelijken van kleuren in een kleurenwaaier niet altijd even nauwkeurig is. De kleur van het oppervlak kan worden beïnvloed door lichtinval en omgevingsfactoren, waardoor het lastig kan zijn om de kleur nauwkeurig te bepalen.

Methode 2: Gebruik van een kleurscanner

Een andere methode om een RAL-kleur te vinden is door middel van een kleurscanner. Een kleurscanner is een elektronisch apparaat dat kleuren kan scannen en de bijbehorende kleurcode kan identificeren. Kleurscanners worden vaak gebruikt door professionele verfspecialisten en zijn in staat om kleuren met een hoge nauwkeurigheid te identificeren.

Wat is de meest gebruikte RAL kleur?

De meest gebruikte RAL-kleur is RAL 9010, ook bekend als zuiver wit. Dit is een heldere, stralende kleur die wordt gebruikt in een breed scala aan toepassingen, waaronder architectuur, interieurontwerp, industriële productie en verfproductie. De populariteit van RAL 9010 kan worden toegeschreven aan verschillende factoren, waaronder:

Neutraliteit: Wit is een neutrale kleur die goed past bij andere kleuren en ontwerpen. Het is een tijdloze kleur die niet snel uit de mode raakt en daarom een ​​veilige keuze is voor veel ontwerpen.

Veelzijdigheid: Zuiver wit kan worden gebruikt in verschillende toepassingen, waaronder wanden, plafonds, deuren, kozijnen, meubels en accessoires. Het past goed bij verschillende materialen, waaronder hout, metaal, glas en steen.

Beschikbaarheid: RAL 9010 is een standaardkleur die gemakkelijk verkrijgbaar is in verschillende verfmerken en producten. Hierdoor is het een populaire keuze voor veel ontwerpers en fabrikanten.

Hygiëne: Wit wordt vaak geassocieerd met hygiëne en netheid, waardoor het een populaire keuze is voor ziekenhuizen, scholen, keukens en andere ruimtes waar hygiëne van groot belang is.

Toepassingen van RAL 9010

RAL 9010 wordt gebruikt in een breed scala aan toepassingen, waaronder:

Architectuur: RAL 9010 wordt vaak gebruikt voor de buitenkant van gebouwen, met name moderne en minimalistische gebouwen. Het kan worden gecombineerd met andere kleuren en materialen voor een strakke, eigentijdse uitstraling.

Interieurontwerp: RAL 9010 wordt vaak gebruikt voor wanden, plafonds, deuren en kozijnen in woningen, kantoren, hotels en andere gebouwen. Het kan worden gecombineerd met verschillende kleuren en stijlen voor een frisse, lichte uitstraling.

Industriële productie: RAL 9010 wordt gebruikt in de productie van verschillende producten, waaronder apparatuur, machines, panelen en andere industriële toepassingen.

O.a. deze producten zijn in Ral kleuren te bestellen bij Verfsale.com:

Professionele kwaliteit

Altijd de scherpste prijs

Gratis verzending vanaf €50

Beoordeling 9,9 (webwinkelkeur)