Meteen naar de content

Volg ons!

Gratis verzending vanaf €50

Onze verf is in bijna alle kleuren leverbaar

Wat is het verschil tussen primer en grondlak?

Wat is het verschil tussen primer en grondlak? | Verfsale.com

Als je van plan bent om te gaan verven, wil je natuurlijk dat de verf zo lang en mooi mogelijk blijft zitten. Voor een optimaal resultaat adviseren we je daarom ook om gebruik te maken van een primer en grondverf. Dit dient als een goede basis, waardoor de verf beter uitkomt. Maar voordat je enthousiast aan de slag gaat, is het goed om je eerst te verdiepen in de eigenschappen van een primer en grondverf. Want is grondverf hetzelfde als een primer? Wij vertellen je er graag alles over!

Is er een verschil tussen primer en grondverf?

Veel mensen halen grondverf en een primer door elkaar of gaan ervan uit dat dit twee dezelfde producten zijn. In principe is zowel een primer als grondverf bedoeld om een laag aan te brengen tussen het te verven oppervlak en de kleurverf of laklaag. Hoewel ze dezelfde functie hebben, zijn er tóch een aantal verschillen merkbaar. Het verschil tussen primer en grondverf zit voornamelijk in de substantie. Grondverf zorgt ervoor dat het oppervlak egaal wordt gemaakt, door de grovere bestandsdelen in de grondverf. Ook kan de laklaag zo beter hechten. Een primer daarentegen zorgt weer voor een betere bescherming tegen roest en UV-stralingen. Let er wel op dat primers en grondverf verkrijgbaar zijn op waterbasis en op terpentinebasis. Welke je nodig hebt, hangt dus af van de basis van het soort verf die je er overheen wilt gebruiken. Nu je de verschillen weet, vraag je je vast af: moet ik een primer of grondverf gebruiken voor mijn klus? Dit leggen we je graag verder uit.

Wanneer een primer gebruiken?

Een primer kun je het beste gebruiken als je een metalen of plastic ondergrond gaat verven. Maar ook bij poreuze ondergronden, zoals gipsplaten of bakstenen.  
Drost Devetaal Multiprimer Express kopen? | Verfsale.com

Als de primer geschikt is voor meerdere ondergronden en doeleinden, spreek je van een multiprimer, zoals de Drost Devetaal Multiprimer ExpressDenk bijvoorbeeld aan een isolerende primer, een roestwerende primer, een fixerende primer en noem het maar op! De primer zorgt ervoor dat de laklaag goed hecht aan het ‘gladde’ oppervlak en houdt de kwaliteit van de laklaag mooi. Zorg ervoor dat je vóór het gebruiken van de primer, de ondergrond goed ontvet.


Wanneer grondverf gebruiken?

Drost Devetaal Supreme Grondlak kopen? | Verfsale.com

Over het algemeen kun je grondverf het beste gebruiken op hout. Wanneer je geen gebruik maakt van grondverf, kan de laklaag worden opgezogen door het hout. Dit is zonde, want zo zul je meerdere lagen verf aan moeten brengen voordat je het gewenste resultaat krijgt. Daarom kun je dus beter eerst grondverf gebruiken, waardoor je ook minder kleurverf nodig hebt. Hiernaast zorgt grondverf voor een isolerende laag. Zo kunnen vervuilende stoffen minder makkelijk uit het hout trekken en de laklaag aantasten. Als je eerst grondverf aanbrengt, blijft lak langer mooi én zal deze minder snel verkleuren. Wij adviseren de Drost Devetaal Supreme Grondverf.


Het verschil tussen grondverf, voorstrijkmiddel en een primer in het kort

Zero Haftgrund WP voorstrijkmiddel kopen? | Verfsale.com
  • Een grondverf vult oneffenheden in de ondergrond
  • Een voorstrijkmiddel, zoals de Zero Haftgrund WP voorstrijkmiddel, zorgt voor hechting van verf op een ondergrond die verf opzuigt voor bijvoorbeeld nieuw stucwerk
  • Een primer zorgt voor hechting van verf op bijvoorbeeld metaal en kunststof.

Een passend advies van Verfsale.com

Hopelijk weet je nu wat meer over het verschil tussen grondverf en een primer. Heb je nu nog vragen, of ben je toe aan advies? Neem dan contact op met onze klantenservice. Onze specialisten staan klaar om je te adviseren.

Professionele kwaliteit

Altijd de scherpste prijs

Gratis verzending vanaf €50

Beoordeling 9,9 (webwinkelkeur)